Een zijlader is een heftruck waarmee de lasten opgetild kunnen worden en in de lengterichting kunnen worden voortbewogen. Met deze opbouw kunnen lasten naast de zijlader worden opgetild en tijdelijk op het draaggedeelte worden weggelegd. Dit draaggedeelte is voorzien van een rij- en stuurinrichting waarmee de last over enige afstand kan worden vervoerd. Het rijgedeelte is stabiel hierdoor kunnen op deze wijze langere lasten vervoerd worden. Zijlader komen vaak voor op laad- en losplaatsen van houthandels en zijn met name bedoeld voor het vervoer van lange goederen.

Gebruik zijlader heftrucks

Voorbeelden van producten waar zijladers veelal gebruikt worden zijn de eerder benoemde houtsector, bouwmaterialen, profielen, extrusie, staalnijverheid, betonbuizen en constructies. De zijladers kunnen elektrisch zijn aangedreven of met een verbrandingsmotor. De voordelen van een zijlader heftruck ten opzichte van andere heftrucks is de benodigde gangbreedte. De zijlader kan in de lengterichting rijden en hoeft hierdoor in tegen stelling tot andere heftrucks geen draai van negentig graden te maken om de lading weg te zetten. Hierdoor worden de zijlader truck ook veel gebruikt in magazijnen. Zijladers zijn vaak een stuk groter en hebben een groot hefvermogen. Een hefvermogen van 15 ton is niet uitzonderlijk. Zoals eerder gezegd is de zijlader een stuk stabieler dan een heftruck met een voorlader. Dit komt voornamelijk doordat de lading via de zijkant in het midden van de truck worden geplaatst en de wielen op de hoeken van het voertuig zitten.

Kopen van een zijlader heftruck

Zijlader trucks kunnen worden gekocht of worden gehuurd. Vaak worden deze trucks gekocht door bedrijven. Dit is vaak een stuk voordeliger dan huren. De zijlader heftrucks worden vaak frequent gebruikt door de bedrijven die ze willen hebben. Hierdoor worden zijladers nauwelijks gehuurd maar veelal gekocht. De nieuwprijs van een zijlader heftruck is vaak hoog. Gelukkig is er ook een ruim aanbod aan tweedehands zijlader heftrucks. Zo kunt u eenvoudig een zijlader heftruck aanschaffen voor een lagere prijs. Deze heftrucks zijn vaak nog in zeer goede staat. Om de juiste zijlader heftruck te vinden voor uw toepassing moet u weten wat u wilt gaan verplaatsen/ vervoeren met de zijlader heftruck. Aan de hand hiervan kan u bepalen wat het laadvermogen van de zijlader moet zijn. Daarnaast is het ook goed om te realiseren waar de zijlader truck gebruikt gaat worden. Kortom hoeveel ruimte heeft de zijlader om zijn werk te doen? Als dit een krappe ruimte is moet er ook rekening worden gehouden met het formaat van de zijlader heftruck. Deze twee specificaties zijn de belangrijkste om rekening mee te houden bij de aanschaf van de zijlader heftruck. Verder is het handig om u goed in te lezen en te informeren in de verschillende opties en mogelijkheden die er zijn, om zo de juiste zijlader heftruck aan te schaffen.