Sommige mensen dromen al van jongs af aan over het besturen van een vrachtwagen, anderen hebben er juist totaal niets mee. Toch zit hier een grote groep mensen tussen die het wel interessant vinden maar er eigenlijk nooit iets mee doen. Juist voor die groep is het interessant om meer te leren over de verschillende soorten vrachtwagens en vooral de verschillende soorten chauffeurs die zij wellicht kunnen worden.
Het vervoer
Als eerst beginnen we met het vervoer. Er zijn verschillende soorten goederen die vrachtwagenchauffeurs vervoeren, waarbij er een aantal soorten het meest voorkomend zijn. Waarschijnlijk denk je bij een vrachtwagen als eerst aan het vervoer van winkel- en horeca distributie omdat je deze doorgaans het meest tegenkomt op de snelweg. Toch zijn er ook veel andere soorten producten die vervoerd worden in een vrachtwagen, zoals gevaarlijke stoffen, zand en grondstoffen, bloemen en planten en internationaal transport. Als vrachtwagenchauffeur ben je je natuurlijk altijd goed bewust van het soort producten dat je vervoert.
Het rijbewijs
Om een vrachtwagen te mogen besturen heb je hier een rijbewijs voor nodig. Voor een vrachtwagen zonder aanhanger heb je rijbewijs C nodig. Voor een vrachtwagen met aanhanger heb je een andere nodig, namelijk CE. Het is vanzelfsprekend dat je eerst rijbewijs C moet hebben voordat je CE mag halen. Je kunt een vrachtwagenchauffeur opleiding bij verschillende rijscholen volgen. Kies de rijschool uit waar jij het beste gevoel bij hebt. Op je rijbewijs heb je ook de Code 95 nodig. Deze aanduiding zorgt ervoor dat je beroepsmatig een vrachtwagen mag besturen. De code is vijf jaar geldig en nadat de code 95 verlopen is moet je deze verlengen door nascholing te volgen.
Soorten chauffeurs
Allereerst ben je als vrachtwagenchauffeur verantwoordelijk voor het besturen van een trekker met oplegger of vaste combinatie van vrachtauto en aanhangwagen. Gemiddeld krijg je tussen de 13 en 14 euro per uur voor deze functie. Als LZV chauffeur bestuur je een standaard voertuig dat ook langer en zwaarder mag zijn. Hiervoor dien je een LZV certificaat te behalen en minimaal vijf jaar in bezit te zijn van rijbewijs CE. Het gemiddelde salaris is hiervoor €15,50. Ook kun je kipper chauffeur worden. Hierbij bestuur je een vrachtwagen met laadbak die gekanteld kan worden. Je kunt hiermee materialen laden en transporteren zoals asfalt, grind en zand. Meestal werken zij bij bouwbedrijven en grondstoffenleveranciers. Als bakwagen chauffeur bestuur je een wat lichter voertuig, de kleinere vrachtwagens, bijvoorbeeld een verhuiswagen. Tot slot ben je als tankwagen chauffeur verantwoordelijk voor transport van vloeistoffen en gassen. Dit vervoer is sterk gereguleerd en mag dan ook niet zomaar door iedereen worden uitgevoerd. Chauffeurs hebben hiervoor een CE rijbewijs te hebben en een ADR certificaat.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.