In nederland wordt er gebruik gemaakt van een uniek kentekenregistratiesysteem. Zolang als dat een auto in Nederland blijft en niet wordt overgeschreven naar een ander land wordt hetzelfde kenteken aangehouden. Hierdoor kan er ontzettend veel informatie uit een kenteken worden onttrokken. Deze gegevens kunnen dus ook worden opgevraagd. Een groot voordeel hiervan is dat een auto goed te volgen is door de jaren heen omdat alle informatie wordt bewaard. Zo kun je goed bij de historische gegevens van een auto en worden deze ook bewaard. Een kenteken zoeken rdw is de makkelijkste manier hiervoor.

 

Welke informatie kan je allemaal halen uit een kenteken?

Het merendeel van de basisgegevens worden vastgelegd door de rijksdienst voor wegverkeer over het kenteken van een auto. Echter zijn dit voornamelijk technische kenmerken, maar ook een aantal gegevens over het gebruik van de auto. Je kunt een kentekencheck ovi doen om deze gegevens te achterhalen. Een aantal dingen die je terug kunt vinden zijn onder andere zaken als de datum van de eerste tenaamstelling, de APK datum, het gewicht van de auto, het maximum aanhangermassa, het brandstofverbruik en de catalogusprijs van de auto. Dit geldt voornamelijk voor de meeste voertuigen vanaf het jaar 2005. Daarnaast kunnen gegevens over de voorgaande eigenaren terug worden gehaald, zoals het aantal eigenaren, de soorten eigenaren, de afkeurpunten, historische WOK-meldingen en ook nog eens de kilometerstand check. Daarnaast worden vaak nog andere gegevens ingevuld zoals de motor, afmeting, gewicht, bandenmaten en ook wat gegevens over de fabriek waar de auto geproduceerd is. 

 

Dit is erg handig om te onderzoeken of de aankoop van je auto rendabel is, of het geen problemen heeft gehad in het verleden en om te zien of er genoeg aandacht aan besteed is. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken om een nieuwe auto aan te schaffen. 

 

Wat voor meerwaarde heeft een kentekenrapport?

Naast het doen van een gewone check over het kenteken van de desbetreffende auto kun je er ook voor kiezen om een kentekenrapport op te vragen. Dit wordt meestal wel gedaan tegen een betaling. Uit zo’n kentekenrapport kun je extra informatie halen, dit is namelij een gedetailleerde versie over de auto met het desbetreffende kenteken. Dit is niet alleen handig als het gaat om het onderhouden van je auto. Maar ook gewoon erg leuk om erachter te komen wat de auto allemaal heeft meegemaakt. Zo kun je zien hoe lang een auto waar is geweest aan de verschillende eigenaren. Zo heb je bij wijze van spreken een stukje geschiedenis in handen over je auto.